Kaltsiy – pomidor uchun o’g’it

Kaltsiy - pomidor uchun o'g'it

Kaltsiy – pomidor uchun o’g’it – pomidor shunday o’simliklar bo’lib, ularni o’stirishda yuqori kiyimsiz qilish deyarli mumkin emas. Agar siz mazali mevalardan to’liq hosil olishni istasangiz. Albatta, murakkab o’g’itlardan foydalanish yaxshidir, lekin bu har doim ham ishlamaydi, bundan tashqari, o’simliklarda ma’lum bir moddaning yetishmasligi bo’lgan vaqtlar mavjud. Pomidorlarga kelsak, bu ko’pincha kaltsiy bilan sodir bo’ladi. Bu element pomidor hayotida shunchalik muhim rol o’ynaydiki, bog’bonlar uning mavjudligini eslay olmaydilar.

Qo’llanilishi

Kaltsiy xlorid o’simliklar rivojlanishi uchun ishlatiladi – u fotosintezni tezlashtiradi, fermentlar ishlab chiqarishda ishtirok etadi va o’simlik to’qimalari orqali ozuqa moddalarini tashishga yordam beradi. O’g’it ko’chatlarni chirigan mevalar bilan bog’liq turli kasalliklardan himoya qiladi. Yig’ilgan hosilning saqlanish sifatini oshiradi, uni buzilishdan himoya qiladi.

Meva daraxtlarini ham kaltsiy preparatlari bilan davolash kerak. Tajribali bog’bonlar mevani yig’ishdan oldin butun vegetatsiya davrida yashil massani purkagich bikfn maslahat berishadi. Purkagich kurtaklar ochilgan paytdan boshlab boshlanishi kerak. Agar bu bajarilmasa, daraxtlarning barglari quriy boshlaydi va jigarrang dog’lar bilan qoplanadi.

Kaltsiy xlorid pomidorning faol o’sishi va gullash davrida qo’llaniladi. U tufayli ko’chatlar barglar hosil qila boshlaydi va yashil massaga ega bo’ladi.

Tajribali bog’bonlar urug’lardan unib chiqish bosqichida allaqachon yosh nihollarni boqadilar. Dastlab, novdalar urug’da yetarli miqdorda ozuqa moddalariga ega, ammo vaqt o’tishi bilan zahiralar tugaydi. O’z vaqtida foydali moddalar bilan oziqlantirish uchun o’simliklarning rivojlanishini diqqat bilan kuzatib borishingiz kerak.

Kaltsiy nima uchun?

Kaltsiy o’simliklar uchun eng muhim oziq moddalardan biridir, bundan tashqari, u ular tomonidan shunchalik ko’p miqdorda so’riladiki, uni makroelement (masalan, azot, fosfor va kaliy) bo’lmasa, hech bo’lmaganda mezoelement deb hisoblash mumkin. ko’pchilik bog ‘ekinlariga.

Pomidorlar urug’ning unib chiqishi vaqtida kaltsiyga bo’lgan ehtiyojni ko’rsatadi: uning yetishmasligi ko’chatlarning paydo bo’lishini sekinlashtirishi mumkin, chunki u urug’lik paytida urug’ oqsillarini iste’mol qilishni tezlashtiradi.

Kaltsiy yetishmovchiligi bilan, birinchi navbatda, ildiz tizimi azoblana boshlaydi – ildizlarning rivojlanishi va o’sishi sekinlashadi, ildiz tuklari hosil bo’lmaydi.

Bu kurtaklar va mevalarning o’sishi uchun ham zarurdir – shuning uchun uning yetishmasligi yosh pomidor organlarining rivojlanishiga tez ta’sir qiladi: o’sish nuqtalari, ildiz uchlari o’ladi, kurtaklari va tuxumdonlari tushadi.

Kaltsiy pomidor o’simliklarining metabolizmida bir xil darajada muhim rol o’ynaydi, u tuproqdagi boshqa oziq moddalar nisbatini muvozanatlashtiradi.

kaltsiy kislotali podzolik tuproqlarda faol bo’lishi mumkin bo’lgan alyuminiy, temir va marganetsning zararli ta’sirini bartaraf etishga qodir, bu elementlarning ko’pligi har qanday o’simliklar, shu jumladan pomidor uchun zararli va kaltsiy qo’shilishi ularni faol bo’lmagan shakllarga aylantiradi.

Bu element tuproqdagi organik moddalarning parchalanishiga yordam beradi va shu bilan uning tuzilishini shakllantiradi va saqlaydi.

Kaltsiy ham fotosintezda rol o’ynaydi, u azotli moddalarning konversiyasida ishtirok etadi va uglevodlarning harakatlanishiga yordam beradi.

Pomidorda kaltsiy yetishmovchiligi belgilari

Pomidorlar kaltsiy yetishmovchiligiga javoban boshqa o’simliklardan bir oz farq qiladi. Ushbu element yetishmasligining dastlabki bosqichida pomidor butalarida jigarrang yoki kulrang tepalikli mevalar paydo bo’ladi. Bu nuqta pomidorning ko’p qismiga tezda tarqalishi mumkin.

Bu gulning oxiri chirishi yuqumli kasallik emas, balki faqat pomidorning kaltsiy yetishmasligiga reaktsiyasi. Bundan tashqari, bu hodisaga ko’proq yoki kamroq sezgir pomidor navlari mavjud.

Diqqat! Odatda cho’zilgan pomidorlar, krem ​​deb ataladigan, gullash oxirida chirishga ko’proq moyil bo’ladi.

Qizig’i shundaki, gulning oxiri chirishi qishdan oldin kaltsiyli o’g’itlar berilgan tuproqlarda ham paydo bo’lishi mumkin. Ya’ni, tuproqlar bu element bilan to’ldirilishi mumkin, lekin azot yoki kaliyli o’g’itlarning haddan tashqari dozalari tufayli pomidor o’simliklari uni o’zlashtira olmaydigan shaklda bo’ladi. Shuning uchun, birinchi yordam uchun, pomidor barglar orqali to’g’ridan-to’g’ri so’rilishi uchun darhol kaltsiyli o’g’itlar bilan barg barglaridan foydalanish kerak.

Agar kaltsiy yetishmovchiligi yomonlashishda davom etsa, unda boshqa belgilar paydo bo’ladi:

  • Apikal kurtak va yosh barglar juda yengil bo’ladi, eski barglar esa quyuq yashil bo’lib qoladi;
  • O’simliklar o’sishi va rivojlanishida muzlaydi;
  • Barglarning shakli o’zgaradi, ular burishadi;
  • Nihoyat, asirlarning tepalari o’ladi, barglarda nekrotik dog’lar paydo bo’ladi.

Juda muhim! Azot, kaliy va magniy kabi elementlarning ko’pligi ko’pincha kaltsiy etishmasligiga olib keladi.

Shuning uchun, pomidor o’simliklarini oziqlantirishda to’g’ri nisbatlarga rioya qilish juda muhim, shuning uchun uni ba’zi ozuqa moddalari bilan boshqalarga zarar yetkazmaslik kerak.

Aytgancha, ortiqcha kaltsiy, o’z navbatida, azot, kaliy, magniyning so’rilishini buzilishiga olib kelishi mumkin.

ion, shuningdek, temir va bor. Shunga ko’ra, bu tomirlarning o’zi yashil bo’lib qolganda, barglarda noaniq shakldagi yengil dog’lar paydo bo’lishi sifatida namoyon bo’lishi mumkin.

Manba: