Pomidor ko’chatlari uchun o’g’itlar

Pomidor ko’chatlari kuchli, zich bo’lishi uchun ular cho’zilmasligi uchun ularni oziqlantirish kerak. Ko’p narsa to’g’ri ovqatlanishga bog’liq. Pomidorning rivojlanish paytida ayniqsa minerallarga muhtoj. Ular ayniqsa azot, ftor va kaliyga muhtoj. Tuproqdagi bu moddalarning zarur miqdori bo’lmasa, ko’chatlar yomon rivojlanadi va zaiflashadi. Magistral qalin bo’lmaydi va barglari katta va suvli bo’lmaydi. Tabiiyki, to’shakda bunday ko’chatlarni ekish paytida siz bu mavsumda yaxshi hosilni kutmaysiz. Shuning uchun tajribali fermerlar har doim pomidor ko’chatlarini boqadilar.

Pomidorni  oziqlantirish

Muayyan moddaning yetishmasligi bilan bog’liq ko’chatlar bilan bog’liq muammolarni aniqlashda. Pomidor ko’chatlari uchun to’g’ri o’g’itni tanlang:

  • agar ko’chatlarda azot bo’lmasa, ammiakli o’g’itlar, karbamid yoki karbamid ishlatiladi;
  • fosfor yetishmovchiligi bilan – superfosfat;
  • kaliy o’simlikka kaliy tuzi yoki kaliy sulfatdan keladi;
  • misning asosiy yetkazib beruvchisi mis sulfatdir;
  • temir tarkibida natriy xlorid mavjud.

Pomidor ko’chatlari uchun o’g’itlarni tayyorlash uchun xalq retseptlari

Pomidor ko’chatlari uchun o’g’itlarni tayyorlash uchun xalq retseptlari kamdan-kam qo’llaniladi. Yuqorida aytib o’tilganidek, ulardagi faol komponentlarning kontsentratsiyasini aniqlash qiyin, shuning uchun bunday urug’lantirish yosh ko’chatlarga osongina zarar yetkazishi mumkin.

Agar siz iloji boricha tabiiy bo’lgan hamma narsaning tarafdori bo’lsangiz, biz sizga bir nechta mashhur variantlarni taqdim etamiz:

  • qush tomchilari (azot) – fermentlar va suyultiriladi;
  • kul (kaliy va fosfor) – 24 soatga qoldiring;
  • banan qobig’i (kaliy) – uch kunga qoldiring;
  • tuxum poʻstlogʻi (kaltsiy) – uch kunga qoldiring;
  • piyoz qobig’i (murakkab) – to’rt kunga qoldiring;
  • xamirturush – tez o’sishi uchun suv bilan aralashtiriladi.

Esingizda bo’lsin, pomidor ko’chatlari nafaqat ozuqa moddalarining yetishmasligi tufayli zaiflashishi mumkin. Shunday qilib, uning holatiga yorug’likning yetishmasligi yoki ko’pligi, noto’g’ri tanlangan substrat, sovuq, qoralama, kasalliklar, yomon drenaj ta’sir qilishi mumkin. Harakat qilishdan oldin yashil to’lovlaringiz holatini diqqat bilan ko’rib chiqing.

Pomidor og’itlarning turlari

Pomidor yetishtirish uchun an’anaviy choyshab turlari qo’llaniladi:

organik – go’ng, kompost;
mineral o’g’itlar – kaliy, fosfor, yod, magniy, azot, bor, kaltsiy.

Urug’lantirishning o’ziga xos xususiyatlari shundan iboratki, organik moddalar uzoq vaqt davomida parchalanadi va butun vegetatsiya davrida o’simliklar tomonidan so’riladi. Shuning uchun bunday o’g’itlar mavsumda bir marta – bahorda yoki kuzda qo’llaniladi. Kimdir kuzda organik moddalarni kiritishni va qishda yerni ozuqa moddalari bilan boyitishini hisobga olib, tuproqni qazishni maslahat beradi. Kimdir bahorgi organik qo’shimchalarning tarafdori. Birinchi va ikkinchi usul ham oqlanadi.

Pomidorlarga bargdan urug’lantirishni qachon qo’llash kerak

Ikkala usulni ham almashtirish tavsiya etiladi: ildiz va barglar. Ko’chatlar tuproqda bo’lganidan 7-10 kun o’tgach, siz o’simliklarni püskürtme bilan boqishingiz mumkin. Yosh ko’chatlar uchun murakkab qo’shimchalar va barglardan oziqlantirish, kattalar o’simliklari uchun kaliy va azotli o’g’itlar, shuningdek fosforni qo’llash ko’proq mos keladi. Barglarni o’rash ertalab yoki kechqurun quyosh suyuqlikni bug’lantirmasligi va o’simliklar tomonidan to’liq so’rilishi uchun amalga oshiriladi.

Bog’da pomidor uchun alohida joy ajratilishi kerak. Pomidor uchun tuproq kuzda tayyorlanishi kerak. Fosfatli o’g’itlarni qo’llang, chunki ular uzoq vaqt eriydi va tuproq bilan reaksiyaga kirishadi, organik o’g’itlar – go’ng yoki kompost ham kuzda qo’llaniladi. Bahorga kelib, go’ng parchalanadi va o’simliklar tomonidan assimilyatsiya qilish uchun mos bo’ladi. Kuzda ustki kiyim taxminan 30 sm chuqurlikda qo’llaniladi va qazib olinadi va katta er bo’laklari qoladi. Bu bahorda qor eriy boshlaganda namlikning yaxshilanishiga yordam beradi. Ko’chatlar bir-biridan 50 sm masofada 10-15 sm chuqurlikdagi alohida teshiklarga ekilgan. O’simliklarning xilma-xilligiga qarab, masofa kamroq bo’lishi mumkin – 30 sm gacha.

Pomidorni urug’lantirish uchun mikroelementlar

Mikroelementlar pomidorning ta’mini yaxshilaydi, kasalliklardan himoya qiladi, mevalarning ozuqaviy qiymatini oshiradi. Pomidorlar quyidagi qo’shimchalarni talab qiladi:

kaltsiy – metabolizm uchun, tuproqning kislotaliligini kamaytirish;
bor – mevalardagi S vitamini miqdoriga ta’sir qiladi;
magniy – barglardagi xlorofill hosil bo’lishini yaxshilaydi, shu bilan kislorod almashinuviga ta’sir qiladi;
yod – o’simlik tomonidan azot almashinuvi va assimilyatsiyasini yaxshilaydi.

Kaltsiy qo’shimchalari urug’larning o’sish bosqichidan boshlab pomidor uchun zarurdir. O’simliklarda kaltsiy yetishmasligi bilan ko’chatlarning rivojlanishi jarayonida ildiz tizimi yomon o’sadi va shuning uchun butun buta. Kaltsiy tuproqdagi organik moddalarning parchalanishida ishtirok etadi, bu boshqa muhim elementlarning – azot va kaliyning oziqlanishi va assimilyatsiyasiga ta’sir qiladi. Tuproqning kislotaliligini pasaytiradi. Kaltsiy o’g’itlarini qo’llashda kaliy va azotning nisbatlarini kuzatish kerak, chunki ularning tuproqda ko’pligi pomidor tomonidan kaltsiyning yomon so’rilishiga olib keladi. Pomidorlarni kaltsiy bilan boqish uchun dolomit uni, o’chirilgan ohak, bo’r, maydalangan ohaktoshdan foydalaning. Buni eng tez barglar usuli bilan amalga oshirish mumkin.

Manba: