Pomidor uchun kaliy sulfatning foydali xususiati

Pomidor kaliy sulfat bilan oziqlantirish (kimyoviy formulasi K2SO4) birinchi o’rinda turadi, shu bilan birga bu sabzavot ekinlarini azot va fosfor kabi moddalar bilan to’yintirish zarurati bilan birga.

O’g’it sifatida kaliy sulfat birinchi barglarning paydo bo’lishidan va ko’chatlarni ochiq erga ko’chirishdan va tuxumdonlar shakllanishi va meva berish davriga qadar pomidor uchun ularning rivojlanishining barcha bosqichlarida kerak bo’ladi.

Pomidor uchun o’g’it

Pomidor uchun o’g’it sifatida kaliy sulfatning afzalliklari quyidagilardan iborat: yashil massa va kurtaklarning o’sishini rag’batlantirish; ochiq joyga ko’chirilgandan so’ng o’simlikning ildiz otishini yaxshi ta’minlash; hosil bo’lgan hosilning ta’miga ijobiy ta’sir. Ushbu modda bilan oziqlantirish bo’lmasa, pomidorning ta’mi biroz nordon bo’ladi va ular qo’shimcha shakarga muhtoj bo’ladi; hosilning pishib yetish tezligiga ijobiy ta’sir; o’simlikning umumiy immunitetini oshirish, uning har xil zararkunandalar va kasalliklarga chidamliligini faollashtirish; turli xil tabiiy va ob-havo omillari ta’siriga umumiy moslashish jarayonlarini rag’batlantirish.

Pomidorlarni kaliy sulfat bilan boqish mavsumda kamida to’rt marta o’tkazilishi kerak. Bu holda urug’lantirish vaqti quyidagicha: pomidor ko’chatlarini ochiq erga ko’chirgandan so’ng; o’simlikning gullash boshlanishidan oldingi davrda; pomidorda birinchi tuxumdon hosil bo’lishi paytida; madaniyatning faol mevasi davrida.

Ko’plab bog’bonlar, hatto pomidor ko’chatlarini yetishtirish bosqichida ham, o’simlikning ildiz tizimini ochiq erga ko’chirgandan keyin yangi joyda yaxshi yashashini ta’minlash va stressni kamaytirish uchun kaliy sulfat bilan pomidorni birinchi marta oziqlantirishni amalga oshiradilar. o’simlik uchun bunday tartib.

Bundan tashqari, ayrim agronomlar pomidor urug’ini ekish oldidan 72 soat davomida kaliy gumati eritmasiga namlantirishni maslahat beradilar. Yomg’irli mavsumda o’simlikning mevali davri tushgan taqdirda, o’simlikning faol rivojlanishi bosqichida pomidorni kaliy sulfat bilan o’g’itlash uchun bir emas, balki bir nechta protseduralarni o’tkazish tavsiya yetilishini bilishingiz kerak.

Organik kaliyli o’g’itlar

Organik kaliyli o’g’itlar bu foydali moddalar bilan pomidorni boqish uchun juda ko’p va ko’pincha ishlatiladi. Ular o’simlikni kerakli barcha iz elementlari bilan to’yintirishga imkon beradi va bundan tashqari, ulardan foydalanish juda oson.

Shu bilan birga, ushbu turdagi foydali moddalarning har xil turdagi organik moddalarning yonishidan olinadigan foizlari har xil bo’ladi: somon yonishidan chiqadigan kul tarkibida ko’p miqdordagi sulfat mavjud – taxminan 30%; ignabargli daraxtlarni yoqishdan – atigi 5% sulfat; qayinning yonish mahsulotlari tarkibida 13 foizga teng bo’lgan moddasi bo’lgan kul bor.

Pomidor uchun o’g’it sifatida kulni quruq va suyuq holda, ildiz va yaproq bilan oziqlantirish sifatida ishlatish mumkin. Quruq shaklda, u tuproqni kuzgi va bahorgi qazish paytida pomidor o’sishi tuproqqa kiritiladi. Bundan tashqari, uni pomidorning yaqin doira doirasiga qo’shish mumkin, so’ngra gevşetin va tuproqni sug’orib oling. Suyuq shakldagi kul bilan ildiz otish uchun quyidagilar kerak: toza suv paqiriga 500 g kul (taxminan 2 osh qoshiq) qo’shing va yaxshilab aralashtiring; hosil bo’lgan aralashmani 24 soat davomida talab qiling; pomidorning har bir tupini sug’orish, har bir o’simlik uchun taxminan 500 ml o’g’it miqdorida

Kaliy sulfat yuqori konsentratsiyalangan o’g’it bo’lib, u har xil o’simlik turlariga qo’llanilishi mumkin. Undan issiqxonalarda va ochiq maydonlarda ekinlarni boqish, shuningdek tuproq tayyorlash uchun foydalanish mumkin. Kaliy sulfatni olishning turli usullari mavjud. Ushbu o’g’itning asosiy manbai tabiiy minerallar – gbeinindir xenit va lan. Ushbu turdagi aralash quruq va suyuq holda ishlatilishi mumkin.

Manba: