Glutamat natriya

Glutamat natriya

Shunday qilib MSG – bu sintetik lazzat kuchaytiruvchi, glutamat natriya bomba turidir. Kimdir xafa bo’lishni boshlashi mumkin, ammo dunyoda glutamik kislota miqdori yuqori bo’lgan oziq-ovqat dunyoda juda ko’p. Masalan, Yaponiyada kombu dengiz o’tlaridan tayyorlangan zaxiralar glutamatga boy. Shiitake qo’ziqorini, Parmesan pishloqi, hamsi, pomidor, quritilgan qisqichbaqalar va tuxum sarig’idan butun dunyo oshpazlari o’zlarining sevimli taomlari mazasini yaxshilash uchun foydalanadilar.

Kundalik menyuni diversifikatsiya qilishi mumkin bo’lgan yangi tabiiy ko’katlar klassik lazzat kuchaytiruvchilar qatoriga kiradi – ular italyan makaroniga ham, ukrain borschtiga ham qo’shilishi mumkin. O’z navbatida, yangi siqilgan limon yoki ohak sharbati ovqatni baliq yoki pishiriq bilan ziravor qilishi mumkin. Qizig’i shundaki, ikkala holatda ham qo’shilgan ingredientlar tuzni almashtiradi.

E621 yoki natriy glutamat natriya bugungi kunda barcha Sharqiy Osiyo oshxonalarida lazzat kuchaytiruvchi sifatida ishlatiladi. Yaponiya, xitoy va tayland taomlari MSG bilan saxovatli ta’mga ega. Bu bulondan tayyorlangan makaron va go’shtli idishlarda mazali ta’mni oshirish uchun qilingan. E621 shuningdek dunyodagi eng mashhur konservalangan souslar va ziravorlar aralashmalarining faol tarkibiy qismidir: masalan, Meksika va Hindistondagi Maggi ziravorlar sousi, Yaponiyadagi Kewpie mayonezlari asosan toza MSG hisoblanadi.

Tadqiqotlar shuni ko’rsatdiki, MSG iste’molini kamaytirish bosh og’rig’i xavfini kamaytirishi mumkin, ammo MSGni qabul qilish va o’zini yomon his qilish o’rtasida to’g’ridan-to’g’ri bog’liqlik yo’q. Ayni paytda ushbu parhez qo’shimchasini ortiqcha iste’mol qilish natijasida paydo bo’ladigan sog’liq uchun asosiy tahdidlarga quyidagilar kiradi: oshqozon / ichak muammolari; ortiqcha vazn / semirish; allergiya yoki individual intolerans.

manba