Kaltsiy xloridni qo’llash

Kaltsiy xloridni qo'llash

Kaltsiy xlorid retseptsiz sotiladi, chunki u inson kasalliklarini davolash uchun ishlatiladi. Biroq, bu oziqlantirishga yaxshi javob beradigan pomidor uchun kaltsiy xlorid ham juda foydali. Kaltsiy xlorid fotosintezda faol ishtirok etadi va ko’chatlar to’qimalarida uglevodlar ishlab chiqarishni tezlashtiradi. Kaltsiy xlorid pomidorning faol o’sishi va gullash davrida ishlatiladi. U tufayli ko’chatlar barglar hosil qila boshlaydi va yashil massaga ega bo’ladi.

Kaltsiy xloridning xususiyati

O’simliklar rivojlanishi uchun kaltsiy xloridning o’ziga xos xususiyati shundaki, u fotosintezni tezlashtiradi, fermentlarni ishlab chiqarishda ishtirok etadi. Shuningdek, u o’simlik to’qimalari orqali ozuqa moddalarini tashishga yordam beradi. O’g’it ko’chatlarni meva chirishi bilan bog’liq turli kasalliklardan himoya qiladi. Yig’ilgan hosilning saqlanish sifatini oshiradi, uni buzilishdan himoya qiladi.

Meva daraxtlarini ham kaltsiy preparatlari bilan davolash kerak. Tajribali bog’bonlar o’rim-yig’imdan oldin butun vegetatsiya davrida yashil massani püskürtmeyi maslahat beradi. Po’rkagich kurtaklari ochilgan paytdan boshlab boshlanishi kerak. Agar bu bajarilmasa, daraxtlarning barglari quriy boshlaydi va jigarrang dog’lar bilan qoplanadi.

Agar siz do’konda sotib olingan preparatni qo’llashni xohlamasangiz, o’tin kulining infuzioni kaltsiy xloridni almashtirishi mumkin. Ushbu organik o’g’it barcha o’simliklar uchun foydalidir. Va kuldagi xlor miqdori ko’chatlar uchun xavfli emas. Ash xlorga juda sezgir bo’lgan uzum uchun ham ishlatilishi mumkin. Shuningdek, kul tarkibida tuproqni boyitgan mikroelementlarning butun majmuasi mavjud. Bu kul o’g’itlarini agrokimyoviy moddalardan ajratib turadi. Mikroelementlar majmuasi muvozanatli shaklda bo’lgani uchun.

Kaltsiy – pomidor uchun o’g’it

Pomidorlar shunday o’simliklardir, o’sayotganda mazali mevalarning to’liq hosilini olishni istasangiz, oziqlantirishsiz qilish deyarli mumkin emas. Albatta, murakkab o’g’itlardan foydalanish yaxshidir, lekin bu har doim ham mumkin emas. Bundan tashqari, o’simliklarda ma’lum bir moddaning etishmasligi holatlari mavjud. Pomidorlarda bu ko’pincha kaltsiy bilan sodir bo’ladi. Kaltsiy xlorid pomidor hayotida shunday muhim rol o’ynaydi.

Kaltsiy alyuminiy, temir va marganetsning zararli ta’sirini bartaraf etishga qodir. Qaysi kislotali podzolik tuproqlarda faol bo’lishi mumkin. Kaltsiy xloridning ortiqcha bo’lishi har qanday o’simliklar, jumladan, pomidor uchun zararli va kaltsiy qo’shilishi ularni faolsiz qiladi.

Bu element tuproqdagi organik moddalarning parchalanishiga yordam beradi. Shunday qilib, uning tuzilishini shakllantirish va saqlash.

Bundan tashqari, kaltsiy fotosintezda rol o’ynaydi. Kaltsiy xlorid azotli moddalarning konversiyasida ishtirok etadi va uglevodlarning harakatlanishini osonlashtiradi.

Kaltsiy – bu nima uchun kerak

Kaltsiy o’simliklar uchun eng muhim oziq moddalardan biridir. Bundan tashqari, u ular tomonidan juda ko’p miqdorda so’riladi. Kaltsiy xlorid, agar makroelementlar (masalan, azot, fosfor va kaliy) qatoriga kirmasa, xavfsiz tarzda tasniflanishi mumkin. Bu, hech bo’lmaganda, ko’pchilik bog ‘ekinlariga nisbatan mezoelementlar uchun.

Pomidorlar urug’ning o’sishi davrida allaqachon kaltsiyga bo’lgan ehtiyojni ko’rsatadi: uning etishmasligi ko’chatlarning paydo bo’lishiga to’sqinlik qilishi mumkin. Nihol paytida urug’lik oqsillarini iste’mol qilishni tezlashtiradi.

Kaltsiy уetishmovchiligi bilan, birinchi navbatda, ildiz tizimi azoblana boshlaydi – ildizlarning rivojlanishi va o’sishi sekinlashadi, ildiz tuklari hosil bo’lmaydi.

Bu kurtaklar va mevalarning o’sishi uchun ham kerak. Shuning uchun uning etishmasligi yosh pomidor organlarining rivojlanishida eng tez namoyon bo’ladi: o’sish nuqtalari, ildiz uchlari o’ladi, kurtaklari va tuxumdonlari tushadi.

Kaltsiy pomidor o’simliklarining metabolizmida bir xil darajada muhim rol o’ynaydi. Kaltsiy xlorid tuproqdagi boshqa oziq moddalar nisbatini muvozanatlashtiradi.

Pomidor ko’chatlarida kaltsiy yetishmovchiligi belgilari:

o’sish va rivojlanishni to’xtatish;

poyalarning ingichkalashi;

sust nosog’lom ko’rinish.

Agar meva hosil bo’lishida pomidorda kaltsiy bo’lmasa, ularda jigarrang nuqta paydo bo’ladi.

Manba: