Monokaliy fosfat o’g’itlari

Monokaliy fosfat o'g'itlari

Monokaliy fosfat o’g’itlari shakar va vitaminlarning yaxshi to’planishi tufayli meva va sabzavotlarning hosildorligi va sifatini oshiradi, ularning saqlanish sifatini va shakar miqdorini oshiradi. Dekorativ o’simliklarda kaliy monofosfatdan foydalanganda o’simliklarning gullash boshlanishi tezlashadi va gullash davom etadi, undan foydalanish kurtaklarning pishib etishiga va manzarali daraxtlar va butalarning qishga tayyorgarligiga yordam beradi.

Kaliy monofosfat xlorsiz to’liq suvda eriydigan o’g’it bo’lib, eng konsentratsiyalangan fosfor kislotasi o’g’itlaridan biridir. Uning samaradorligi o’simliklarning kimyoviy toza ozuqa moddalarini yuqori darajada singishi tufayli erishiladi.

Kaliy monofosfatning yetishmasligi ko’pincha quyidagi belgilar bilan namoyon bo’ladi:

madaniyatning yetarli darajada o’smasligi,

zaif kurtaklar, ingichka, mo’rt,

barglari ingichka, sust, ko’pincha tushadi, rangi jigarrang-binafsha rangga ega,

gullash bosqichi kech boshlanadi, tomurcuklanma faol emas.

Kaliy monofosfatdan foydalanish

Kaliy monofosfat ildizlani oziqlantirish sifatida va bargga purkash uchun ishlatiladi. O’simliklar tomonidan oson so’riladi va boshqa turdagi o’g’itlar bilan birgalikda ishlatilishi mumkin. Meva va berry daraxtlari va gul yotoqlari uchun faol ishlatiladigan ildiz mevalari, pomidor va karamni boqish uchun eng katta ta’sir ko’rsatadi. Shuningdek, kaliy monofosfat bargli yuqori kiyinish uchun ham, ochiq yoki himoyalangan tuproqqa kiritish uchun ham ishlatiladi. Shuni ta’kidlash kerakki, birikma konsentrlangan o’g’it sifatida faol ishlatiladigan ko’p miqdordagi moddalarning bir qismidir.

Foydalanish bo’yicha umumiy tavsiyalar

Monokaliy fosfatdan foydalanganda, qo’llash tezligi o’sish bosqichiga va ekin turiga bog’liq. Ko’chatlarda sabzavotlarni yetishtirish va manzarali gullarning urug’larini o’stirishda ikkita oziqlantirish amalga oshiriladi:

birinchisi, bir nechta haqiqiy barglar hosil bo’lgandan keyin.

ikkinchisi-terishdan keyin (yoki terishdan keyin ikki hafta o’tgach).

Ochiq yerga sabzavot ko’chatlarini ekishdan so’ng, o’g’itlar ikki marta qo’llaniladi: meva hosil bo’lganda va 2 haftadan keyin. Ko’p yillik manzarali o’simliklar, berry butalar va mevali daraxtlar vegetatsiya davrida uch marta oziqlanadi:

  •   gullashdan keyin;
  •  birinchi oziqlantirishdan 21 kun o’tgach;
  • sentyabr oyining o’rtalarida yoki oxirida.

Agar ishlab chiqaruvchining tavsifida boshqacha ko’rsatilmagan bo’lsa, ko’chatlar, sabzavotlar, gullar, bog ‘ qulupnaylari ildiz ostida sug’oriladi. Butalar va daraxtlar kechqurun yoki yomg’irli ob-havo sharoitida purkalash kerak.

Moddaning o’rtacha iste’mol darajasi:

  •  ko’chatlar va gul ko’chatlari uchun-10 g gacha;
  •  ochiq tuproqdagi sabzavotlar uchun-20 g gacha;
  • butalarga va daraxtlarga – 30 g gacha.

Belgilangan miqdor 10 litr suvda suyultiriladi.

Kaliy monofosfatning afzalliklari

Kaliy monofosfat meva-sabzavot ekinlarining sifatiga yaxshi ta’sir qiladi, hosildorlikni sezilarli darajada oshiradi.

Vitaminlar va shakar mevalarda yaxshiroq to’planadi, shuning uchun ularning shakar miqdori va ko’plab kasalliklar va qo’ziqorin infektsiyalariga chidamliligi oshadi.

Kaliy monofosfatdan foydalanish gul ekinlarini boqish uchun ham samarali bo’lib, ular tezda bog’bonlarni yorqin kurtaklari bilan xursand qila boshlaydi.