Pomidorni  gullash paytida og’itlash

Pomidorni  gullash paytida og'itlash

Pomidorni  gullash paytida (purkash) o’g’itning tez so’rilishiga yordam beradi. Preparatning tarqalishi uning ildiz tizimidan o’simlik bo’ylab o’tadi. Moddaning o’simlik yuzasiga tushishi bilan u darhol harakat qila boshlaydi.

Mo’l-ko’l gullaydigan pomidor butasi yaxshi hosilning kalitidir. Buning uchun o’simlik azot, kaliy va fosfor kabi komponentlarga muhtoj.

Ularning yetishmasligi bilan butaning ko’rinishi o’zgaradi:

  • barglarning ildizdan butaning tepasiga sarg’ayishi, azotning yetarli emasligi bilan kuzatiladi;
  • fosfor yetarli bo’lmasa, barglar binafsha rangga aylanadi;
  • kaliyning yetarli emasligi bilan barglar asta-sekin rangsizlanadi.

Gullash davrida pomidorni qanday boqish kerak

Pomidor gullaganda, siz sifatli va o’z vaqtida oziqlantirishsiz qilolmaysiz. Aks holda, rezavorlar nordon bo’lib o’sadi va ularning go’shti yashil rangga ega bo’ladi.

Pomidor gullaganda o’simliklarni o’g’itlash ayniqsa muhimdir. Va shuningdek, tomurcuklanma paytida.

Gullash paytida pomidorni qanday boqish kerakligini tanlash uchun siz oziqlantirish usulini tanlashingiz kerak:

  • barg;
  • ildiz.

O’g’itning tez so’rilishi. Preparatning tarqalishi uning ildiz tizimidan o’simlik bo’ylab o’tadi. Moddaning o’simlik yuzasiga tushishi bilan u darhol harakat qila boshlaydi.

O’simliklar mineral o’g’itlar yeritmasi bilan purkalash.

Eng keng tarqalganlari orasida quyidagilar mavjud:

  • superfosfat;
  • kaliy tuzi;
  • natriy xlorid va sulfat.

Shuningdek, fosfor-kaliyli o’g’itlardan foydalanish tavsiya etiladi. Misol uchun, kaliy monofosfat agentning 15 gramm kristallari 10 litr suvda suyultiriladi. Bu hajm 1 m2 bog ‘maydonini qayta ishlash uchun etarli.

Tuproqda azot yetishmasligi bo’lsa, murakkab o’g’itlardan foydalanish tavsiya etiladi. Ularning afzalligi ulardagi mineral va organik o’g’itlar miqdori muvozanatli ekanligidadir.

To’g’ri o’g’it nisbati

O’g’itlarning to’g’ri nisbatini kuzatish kerak: mineral o’g’itlarga qaraganda ko’proq kaliy mavjud. Tanlangan o’g’itlar tarkibida bor, oltingugurt, kaltsiy, magniy, temir kabi komponentlar bo’lishi kerak. Tarkibi xlor va uning tarkibiy qismlarini o’z ichiga olmaydi.

Gullash yoki tuxumdonning shakllanishi davriga kirgan pomidor butalari juda katta yuk oladi. Agar siz ularga to’g’ri g’amxo’rlik qilmasangiz, gullar tushishi mumkin. Bunday vaziyatdan qochish uchun har 10 kunda o’simliklarni borik kislotasi va suvdan tayyorlangan eritma bilan püskürtmek kerak. Bundan tashqari, butalarni superfosfat bilan püskürterek, tuxumdon miqdorini oshirishingiz mumkin. Uni tayyorlash uchun issiq suv ishlatiladi. Püskürtmeden oldin eritmani sovutib oling. Proportionlar paketda ko’rsatilgan va chiqarish shakliga bog’liq.

Superfosfat eritmasi yordamida ham yaxshi natijalarga erishish mumkin. Bundan tashqari, issiq suv bilan tayyorlanadi. Eritmani kun davomida infuz qilish kerak. Har bir pomidor tupini bu eritma bilan purkagich kerak.

Muhim! Pomidorlar gullayotganda hech qanday holatda ularni karbamid bilan püskürtmeyin.

Purkagich uchun kaltsiy nitrat eritmasidan foydalanish orqali ham ajoyib natijalarga erishish mumkin. Ushbu preparat karbamid kabi samarali, ammo u tajovuzkor emas.

Butalarning ildizdan tashqari va ildizni oziqlantirish

Pomidor butalarini gullash yoki tuxumdon shakllanishi davrida barglar va ildiz ostida oziqlantirish nafaqat o’simliklardagi gullar va tuxumdonlar sonining ko’payishiga yordam beradi. Va shuningdek, rezavorlar ta’mini yaxshilaydi.

Eng avvalo, eritmani tayyorlash uchun ishlatiladigan suvni unutmang. Yuqori kiyinish issiq bo’lishi kerak. Suv sovuq bo’lsa, ijobiy natijaga erishish deyarli mumkin bo’lmaydi.

O’g’itlar yordamida issiqxonada pomidorning gullashini tezlashtirish va pomidorni qanday boqish kerakligini bilish. Bu gullab-yashnagan, siz pomidorning ajoyib hosiliga erishishingiz mumkin.

Manba: