Qishloq xo’jaligida kaliy sulfati
Kaliy sulfati yuqori konsentrlangan xlorsiz o’g’it, sariq rangdagi oq kristall kukun bo’lib, tarkibida 46-50% K2O mavjud. U barcha tuproqlarda va barcha ekinlarda, ayniqsa xlorga sezgir bo’lgan joylarda (tamaki, tsitrus mevalari, uzum, kartoshka va boshqalar) qo’llaniladi. U oltingugurt o’z ichiga olgan o’g’it bo’lib xizmat qilishi mumkin, ammo qishloq xo’jaligida cheklangan foydalanish tufayli oltingugurt tuproqni ta’minlashda ozgina rol o’ynaydi. U tarkibida makrosel kaliy va kislorodning 50 foizi, shuningdek o’simliklarning uyg’un o’sishi uchun juda muhim bo’lgan oltingugurt oksidi, kaltsiy, natriy, temir oksidi oz miqdordagi; ammo ularning tarkibi shunchalik kamki, boshqa o’g’itlardan foydalanganda hisobga olinmasligi mumkin. Sof K2SO4 ning mineral shakllari nisbatan kam.
Xususiyatlari
U suvda juda eriydi va gidrolizga uchramaydi. Sof etanol yoki konsentrlangan ishqor eritmalarida eriydi. Achchiq-sho’r ta’mga ega. Kristallangan ko’rinish. Kristallar mayda, ko’pincha oq yoki sariq rangda. Kimyoviy xususiyatlarga quyidagilar kiradi: oltingugurt oksidi bo’lgan pirosfat hosil qiladi. U sulfidgacha kamayadi. Barcha sulfatlar singari, u eriydigan bariy birikmalari bilan o’zaro ta’sir qiladi. Dibazik kislota tuzi sifatida u 45-52% K2O dan kam bo’lmagan 1% MgO va 10% namlikdan oshmaydigan kislotali tuzlarni hosil qiladi. U asosan xlorga sezgir bo’lgan ekinlar uchun ishlatiladi (kartoshka, tamaki, zig’ir, uzum, tsitrus mevalari va boshqalar). O’g’itda sulfat ionining mavjudligi xochli o’simliklar (karam, rutabaga, sholg’om va boshqalar) va ko’p miqdorda oltingugurt iste’mol qiladigan dukkakli ekinlarning hosiliga ijobiy ta’sir ko’rsatadi. KHSO4 ham metallurgiyada oqim sifatida ishlatiladi.
Qo’llanilishi
Kaliy sulfatning asosiy iste’molchisi qishloq xo’jaligidir. Kaliy sulfat xlor bo’lmagan mineral o’g’itdir. Kaliy sulfatning samaradorligi granulometrik tarkibdagi kaliy-kambag’al natriy-podzolik tuproqlarda va torf tuproqlarida yaxshiroq namoyon bo’ladi. Chernozem tuproqlarida u odatda ko’p miqdordagi kaliy va natriyni yutadigan ekinlar uchun ishlatiladi (qand lavlagi, kungaboqar, meva, ildiz ekinlari, sabzavotlar). Kashtan va kulrang tuproqli tuproqlarda ular ekin turiga, uni etishtirish texnologiyasiga va tuproqdagi kaliy tarkibiga qarab ishlatiladi. Kaliy sulfati azot va fosforli o’g’itlar bilan birgalikda ishlatilsa, hosilning hajmiga va uning sifatiga ta’sir qiladi. Kislotali tuproqlarda ohak ishlatilganda kaliy sulfatning ta’siri kuchayadi. Kaliy yetishtiriladigan mahsulotlarda shakar va vitaminlar miqdorini oshiradi va avgust-sentyabr oylarining oxirida kiyinish meva va berry hamda manzarali daraxtlar va butalarni yaxshi qishlashiga yordam beradi. U asosan xlorga sezgir bo’lgan ekinlar uchun ishlatiladi (kartoshka, tamaki, zig’ir, uzum, tsitrus mevalari va boshqalar). O’g’itda sulfat ionining mavjudligi xochli o’simliklar (karam, rutabaga, sholg’om va boshqalar) va ko’p miqdorda oltingugurt iste’mol qiladigan dukkakli ekinlarning hosiliga ijobiy ta’sir ko’rsatadi.
Xavfsizlik shartlari
O’g’it bilan ishlaganda shaxsiy himoya vositalaridan foydalanish kerak: nafas olishni himoya qilish uchun respirator, kimyoviy jihatdan chidamli, qo’lqop yoki mushukchalar yuqori chang kontsentratsiyasida yoki o’g’it bilan uzoq muddatli aloqada bo’lgan ko’zlarni himoya qilish uchun qo’llar va xavfsizlik ko’zoynaklarini himoya qiladi. Ishdan keyin yuzingizni va qo’lingizni yaxshilab yuving.