Pomidorlar uchun kaliy sulfat

Pomidorlar – bu to’g’ri parvarish va turli xil ziravorlar va o’g’itlardan foydalanishni talab etadigan sabzavot ekinidir. Ulardan biri kaliy – K2O. Bu o’simliklarning ildiz otishiga va tez o’sishiga yordam beradi, meva saqlashni yaxshilaydi.

Nega kaliydan yuqori darajada bog’lab qo’yish kerak

Pomidor uchun kaliy – ko’chat pallasida allaqachon qo’llanilishi kerak bo’lgan ziravorlar:

  • Ildiz tizimining o’sishi va rivojlanishi, jarohatlaydi, barglari, tuxumdonlari.
  • Transplantatsiya qilinganidan keyin o’simlikni ildiz otish.
  • Meva tarkibidagi muhim moddalarni ko’paytirish.
  • O’z vaqtida pishmoqda.
  • Bakterial tabiatning turli kasalliklaridan himoya qilish.
  • O’simliklar o’zgaruvchan ob-havo sharoitlariga ta’sir qilishi.
  • Ta’mni yaxshilash.

E’tibor bering! Agar siz ko’chatlar uchun kaliy ishlatmasangiz, unda pomidor nordon bo’ladi.

Kaliy yetishmovchiligi

Muammolarni oldini olish uchun o’z vaqtida choralar ko’rish uchun siz pomidorda kaliy etishmasligi alomatlarini bilishingiz va ularga e’tibor berishingiz kerak.

Pomidorda ushbu birikmaning etishmasligining aniq belgilari quyidagilar:

  • Barglarning o’zgarishi – quruq qirralarning paydo bo’lishi, birinchi nur, keyin jigarrang.
  • Barglarning qurishi perimetr atrofida tarqalishi.
  • Tuxumdon shakllanishi etarli emas.
  • Sabzavotlarning notekis pishishi.
  • Sopi mevasida pishmagan dog’lar mavjudligi.

Bunday belgilarning paydo bo’lishi o’simliklar uchun zarur bo’lgan iz elementning etishmasligidan va kaliyli o’g’itlarga ehtiyoj borligidan dalolat beradi.

Pomidor uchun kaliyni qanday ishlatish kerak?

Qo’llash usuli va dozasi, shuningdek, qo’llashning mumkin bo’lgan usuli ko’rsatilgan ko’rsatmalarga amal qilish kerak:

  • Quruq shaklda. O’g’it qazish paytida tuproqqa yoki allaqachon tayyorlangan tuproqqa tashlanadi.
  • Suvda eriganida, u sug’orilganda o’simlikning ildizi ostida qo’llaniladi.
  • Ildizdan tashqari zaryadlash shaklida. Ushbu usul meva va barglarni püskürtmek va ishlov berish bilan qo’llaniladi.

Pomidorni to’g’ri boqish uchun siz kamida to’rtta ildiz mevasini tayyorlashingiz kerak:

  • ko’chatlarni bog’ga ko’chirib o’tkazgandan so’ng;
  • gullashdan oldin;
  • birinchi tuxumdonning paydo bo’lishi va gullash bilan;
  • pishib etish davrida.

Issiqxonada pomidorni tez-tez oziqlantirish kerak, chunki namlik va yorug’likning yomonlashishi tufayli o’simlik uchun zarur bo’lgan elementlar tezroq so’riladi.